Streamlicensiering förklaras: Allt du behöver veta

Streams licensiering förklaras… Äntligen!

Nedan hittar du förklaringar till både USA och Storbritanniens musiklicenser. Om du är utanför något av dessa länder, kolla in en annan artikel som innehåller länkar till Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Australien licenser här.

Hittade du inte den licens du behöver? Låt oss veta i kommentarerna nedan så kommer vi att publicera ytterligare en artikel med mer relevant information och länkar för ditt land.

USA-licens förklaras

Licenser i USA faller under en lagstadgad licens. Det definieras som radiosändningar som är icke-interaktiva, så program som inte kan hoppas över eller lyssnare kan inte välja sin egen musik. Det finns fyra primära licensieringsorgan som erbjuder lagstadgade licenser:

ASCAP: Står för “American Society of Composers, Authors, and Publishers”.
BMI: Står för “Broadcast Music Inc”.
SESAC: Står för “Society of European Stage Authors and Composers”.
SoundExchange: Oberoende ideell organisation som samlar in och distribuerar royalties från digitala framträdanden.
ASCAP, BMI och SESAC samlar in royalties för offentliga framträdanden. Det är radiostationer, företag, barer, köpcentrum och utbildningsinstitut, etc. De är Performance Rights Organisations (PRO) som ansvarar för att samla in och distribuera royalties.

I huvudsak gör de alla samma jobb, vilket är att fungera som en mellanhand mellan låtskrivare och musikanvändare för att skydda immateriella rättigheter. Om du sänder på offentliga platser behöver du en av dessa licenser.

Sändning med förtroende

Det sista du vill tänka på är licensiering. På Radio.co förstår vi att det kan finnas juridiska hinder när det gäller att sända dina egna program, men det behöver inte vara det.

Vårt team av professionella radioexperter hjälper alltid gärna till. Vi ger dig råd och pekar dig i rätt riktning. Oavsett om det är den typ av licens du kan behöva, vilken utrustning du behöver för direktuppringare eller tips om stationsmarknadsföring, så finns det något för alla.

Related Posts