Så kallade on-demand-tjänster för film och TV på nätet har under de senaste åren blivit allt vanligare. I huvudsak kan man dela in on-demand-tjänsterna i två olika typer. De som är gratis och tillhandahålls av de olika TV-kanalerna som till exempel Svtplay, TV3play, TV4play, Kanal5play etc, samt betaltjänster i form av till exempel Netflix, Viaplay eller Voddler.

De så kallade on-demand-tjänsterna har revolutionerat TV-tittande och filmtittande i grunden då man som tittare inte längre behöver anpassa sig efter de olika kanalernas tablåer utan man kan själv bestämma när och var man vill titta på film eller TV.

För att kunna nyttja on-demand-tjänster krävs att man har en någorlunda snabb uppkoppling. Oftast rekommenderas en bandbredd på omkring 10 Mbit/s för att man ska kunna titta på film och TV i hyfsad kvalitet utan störningar. Vill man se film och TV i så kallad HD-kvalitet krävs ofta ännu högre bandbredd. Dessutom måste också den dator man tittar på vara av en viss prestanda.

Förutom på Internet finns även on-demand-tjänster att tillgå i det vanliga TV-nätet. Den här typen av tjänster erbjuds av bland annat Comhem och Canal Digital. Precis som med andra aktörer som exempelvis Netflix och Viaplay har man tillgång till ett stort utbud av både TV-program och filmer i form av olika hyrfilmstjänster. För att kunna utnyttja on-demand-tjänster i sin TV krävs dock att man har den speciella digitalbox som varje leverantör tillhandahåller.