Internet-TV

Vissa moderna TV-apparater, som kallas “smarta TV-apparater”, har Internetanslutning. En smart TV gör att du kan se video och annat innehåll från Internet utan att ansluta den till en dator. Andra enheter som Blu-ray-spelare, videospelskonsoler och satellitmottagare ger också internetinnehåll direkt till TV-apparater. Hårdvaran i sådana TV-apparater och externa enheter stöder mjukvaruapplikationer eller “appar” som hjälper dig att navigera på Internet och ladda ner innehåll. Dessa appar kommer ofta redan installerade på enheterna och är även tillgängliga för nedladdning.

Hur streaming-tv fungerar

En TV ansluten till Internet som har rätt appar för att konvertera videoinnehåll och ett abonnemang, vid behov, kan strömma TV direkt. Om du till exempel har ett Netflix-abonnemang och en Netflix-app på din TV, kan TV:n visa en Netflix “Instant”-film. Streamingprocessen fungerar så här: medan en videofil laddas ner, dekomprimerar programvaran den och konverterar den till en TV-videosignal. Det skapar också en “buffert” och fördröjer videovisningen i några sekunder för att ge oavbruten streaming. Som tittare kan du njuta av smidigt ljud och video på din TV, ibland till och med i högupplösning när det är tillgängligt, beroende på din nätverkshastighet.

Effekter på hemunderhållning

Med strömmande TV tittar folk på TV-program och filmer i sina hem utan att gå till videouthyrningsbutiken, köpa DVD-skivor eller prenumerera på kabel- eller satellit-TV. Streamingtjänster som Netflix, Amazon Video on Demand, Hulu och VUDU växer i popularitet medan andra tjänster och återförsäljare som Blockbuster har varit tvungna att återuppfinna sätt att tillhandahålla underhållning “on demand”.

Strömmande media

Det finns två sätt att komma åt media som ljud- och videofiler från Internet. Ett sätt är att ladda ner en komprimerad fil helt, dekomprimera den, spara den på en hårddisk och sedan titta eller lyssna på den. Det andra sättet är att streama det. När du streamar en video ser du den nästan omedelbart medan den laddas ner och behöver inte dekomprimera den eller spara den i en separat process.